Jakie substancje znajdziesz w kosmetykach dla brodaczy? – mini kompendium

IMG_7001

Jeśli uważnie śledzicie mojego bloga, to z pewnością zauważyliście, że recenzując kosmetyki do brody czy włosów całkiem sporą część poświęcam na analizę składu danego produktu. Być może nie każdy zwraca uwagę na to jakie substancje wchodzą w skład olejku do brody czy pomady do włosów, czy są one pochodzenia organicznego czy są wynikiem skomplikowanego procesu chemicznego. W tym artykule chciałbym opisać substancje, które najczęściej występują w kosmetykach do brody i przybliżyć ich działanie na nasze włosy i skórę. Myślę, że ten artykuł będzie cały czas aktualizowany o nowe składniki, więc zaglądajcie do niego jeśli na etykiecie waszego kosmetyku pojawi się nieznana wam substancja.

Olejek jojoba

 

jojoba-oil-hair-benefits

Olejek ma postać ciekłego wosku o złoto-żółtym zabarwieniu. Otrzymywany jest z wycisku nasion krzewu simondsii kalifornijskiej (zdjęcie powyżej), znanej też jako jojoba. Ma bardzo skuteczne właściwości przeciwzapalne i nawilżające skórę. Jest idealny dla każdego typu cery i nie powoduje reakcji alergicznych czy podrażnień. Mocno nawilża oraz chroni komórki przed utratą wody tworząc warstwę ochronną skóry. Dzięki zawartości skwalenu działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo.

Olejek arganowyargan-nut

Pozyskiwany z orzechów drzewa argania spinosa rosnącego w Maroko. Orzechy te są prażone lub tłoczone na zimno. W tym drugim przypadku wydzielają nieprzyjemny zapach, który wziął się stąd, że często gęsto tubylcy zbierają je z odchodów kóz obgryzających drzewo. Skorupka takiego przetrawionego orzecha jest łatwiejsza do skruszenia. Olejek arganowy znakomicie likwiduje wszystkie problemy suchości, szorstkości i łuszczenia. To wyjątkowo drogocenny i szlachetny olej. W jego składzie znajduje się m. in. stygmasterol, tirukallol i witamina E, która regeneruje naskórek oraz wzmacnia komórki.

Olejek migdałowy

almonds

Otrzymuje się go podczas procesu wyciskania na zimno nasion drzewa migdałowego amygdalus communis. Olej tłoczy się z dwóch rodzajów migdałów – słodkich dulcis i gorzkich amara. W olejkach spotyka się odmianę słodką, ponieważ gorzka zawiera toksynę glikozyd cyjanogenny. Olejek migdałowy polecany jest do każdego rodzaju skóry, nawet delikatnej skóry dziecka. Jest bardzo bogaty w witaminę E i A. Ponad to łagodzi stany zapalne, nie wywołuje alergii i skutecznie chroni przed każdymi warunkami atmosferycznymi. Wzmacnia skórę i poprawia jej ukrwienie przez co wspomaga porost włosów.

Olejek kokosowy

coconut

Olej kokosowy można uzyskać podgrzewając twardy miąższ znajdujący się w twardej skorupie kokosa zwany koprą cocos nucifera. Jego zastosowanie jest niesłychanie szerokie. Na całym świecie używany jest nie tylko w kosmetyce, ale i w kuchni czy szeroko pojętym gospodarstwie domowym. Można na nim smażyć, dodawać do ciast, zrobić z niego pastę do zębów czy odzywkę do włosów. Kwasy tłuszczowe zawarte w olejku głęboko penetrują skórę i włosy odżywiając je i nawilżając. Posiada również właściwości antybakteryjne i zapobiega wysuszeniu skóry.

Olejek z pestek winogron

winogrono5

Olej o zabarwieniu zielonkawym powstały z nasion winorośli. Tłoczony na zimno jest najbardziej wartościowy. Oprócz oczywistego zastosowania w kuchni polecany jest również w kosmetyce. Odznacza go wysoka zawartość witaminy K, która bierze udział w procesie krzepnięcia krwi. Dodatkowo działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Mimo, iż jest dosyć tłusty nie zostawia na skórze niewygodnego filmu.

Olejek rycynowy

nasiona-ricinus-communis

Olejek rycynowy powstaje na skutek tłoczenia nasion rośliny zwanej rącznikiem pospolitym ricinus communis. Jej nasiona wyglądem przypominają kleszcze. Olej rycynowy zawsze używany był jako domowe lekarstwo na każdą dolegliwość – zapytajcie swoich babci. Ma on ogrom właściwości, do których m. in. należą: działanie przeciwzapalne, przeciwgrzybicze, nawilżenie, minimalizacja blizn i zmarszczek mimicznych, stymulacja porostu włosów i ich pogrubienie.

Olejek z awokado

awokado-ciekawostki

Próbowaliście kiedyś awokado? Ja tak i nigdy nie zmienię zdania, że smakuje jak masło. Oprócz smaku, którego owoc ten nie posiada, ma dużo właściwości zdrowotnych, szczególnie dla naszych włosów i skóry. Tłoczony jest na zimno, a olej powstaje z miąższy owocu, który jest bardzo treściwy. Olej z awokado jest bogaty w substancje odżywcze i regenerujące. Posiada komplet witamin B, a także A, D, E, K i C. Nie brakuje mu również kwasów tłuszczowych, które jak w przypadku oleju kokosowego głęboko nawilżają skórę. Olej stosuje się też do suchej skóry i na porost włosów.

Olejek z orzechów makadamii

5692837-orzechy-makadamia-643-482

Jasnożółty olej pozyskiwany w procesie tłoczenia orzeszków makadamii macadamia integrifolia, drzewa występującego m. in. w Australii czy na Hawajach. Kobietom znany jako perfekcyjny środek ujędrniający skórę, szczególnie piersi. Olej bogaty jest w witaminy A, B, E. Działa szczególnie dobrze na łuszczącą się skórę, nawilżając ją i regenerując. Dobrze sprawdza się też  w przypadku suchych i łamliwych włosów. Co ciekawe, orzechy makadamia działają toksycznie na psy. Do tej pory nie udało się tego wyjaśnić.

Olejek ryżowy

MTAyNHg3Njg,15906290_15906526

Olejek ryżowy pozyskiwany jest z pozostałości przerabiania ryżu w młynach. Te pozostałości to otręby ryżowe oryza sativa. Do jego właściwości należą m. in. ujędrnianie skóry, nadawanie jej gładkości i opóźnianie procesów starzenia się. Co więcej, skwalen zawarty w olejku nawilża skórę. Zawiera witaminę E i przeciwutleniacze. Doskonale pielęgnuje włosy, a to za sprawą obecności kwasów omega 6 i 9. Wzmacnia cebulki włosów i zapobiega wypadaniu.

Masło shea

maslo-shea1

Jest to olej roślinny pozyskiwany z drzewa shea zwanego też masłosz parka vitellaria paradoxa. Konsystencję masła przybiera w postaci świeżej, nie przetworzonej. Ma wtedy biały kolor i jest bezwonne. W kosmetyce stosuje się je jako środek nawilżający, zmiękczający skórę, kojący, uelastyczniający, przeciwzmarszczkowy, chroniący przed promieniami UV oraz przedłużający opaleniznę.

Więcej wkrótce…

3 Replies to “Jakie substancje znajdziesz w kosmetykach dla brodaczy? – mini kompendium

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.